Jan Willem Baljet

De bariton Jan Willem Baljet studeerde bij Udo Reinemann aan het conservatorium van Utrecht.Daar behaalde hij cum laude het diploma ‘Uitvoerend Musicus'. Tevens studeerde hij aan het conservatoire régionale de Metz (Frankrijk) welke hij eveneens afsloot met de hoogste onderscheiding(premier prix). Verder volgde hij lessen aan het Mozarteum te Salzburg (Oostenrijk) bij Breda Zakotnik,Mitsuko Shirai en Hartmut Höll.

Jan Willem was de afgelopen jaren regelmatig te zien op het operapodium in Nederland en Frankrijk, ondermeer als papageno in Mozart's ‘die Zauberflöte' op het festival van Auvers-sur-Oise. In het seizoen 1996-1997 maakte hij deel uit van het Internationaal Opera Centrum Nederland en debuteerde hij bij de Nationale Reisopera als Zwijntje in ‘Aap verslaat de Knekelgeest' van Peter Schat o.l.v. Vincent de Kort. Tevens was hij dat jaar te zien als vlaamse gedeputeerde in ‘Don Carlos' van G.Verdi o.l.v. Ed Spanjaard. In 1998 was hij betrokken bij de wereldpremiere van de opera ‘de tweede reis' van Joost Kleppe naar het leven van Jacob Israël de Haan en in 1999 maakte hij zijn debuut bij het vlaamse operagezelschap Transparant in de operettevoorstelling ‘Deine Lippen,sie küssen so süss”. Ook was hij te zien in 'L'Enfant et les Sortileges'(l'horloge comtoise en le chat) van M.Ravel, ‘Il trionfo dell'onore'(Capitano Bombarda) van D.Scarlatti, 'Il matremonio segreto'(Il conte) van D.Cimarosa, 'Dido and Aeneas'(Aeneas) van H.Purcell, 'les Mamelles de Tiresias'(Presto) van F.Poulenc, 'het zwarte blondje'(Massaco) van J.Andriessen en Gefängnisdirektor Frank in 'die Fledermaus' van J.Strauss o.l.v. de canadese dirigent Timothy Vernon. In 2002 was hij betrokken bij de wereldpremiere van Tan Dun's opera 'Tea' in Tokyo en Amsterdam in de regie van Pierre Audi, en zong hij in ‘die Soldaten' van Alois Zimmermann in de regie van Willy Decker o.l.v. H.Haenchen.

Jan Willem zingt regelmatig solopartijen in oratoria(o.a.Requieæ van Fauré,Weill,Dvorak en Bruckner, Cantates, Johannes- en Mattheuspassie van Bach, Carmina Burana Orff) is veelgevraagd solist bij concerten(o.a.Lieder eines fahrenden Gesellen en Kindertotenlieder van Mahler, The Bells en Frühlingskantate van Rachmaninov, the hollow Man van K.v.Baaren, die Rose Pilgerfahrt van Schumann) en geeft regelmatig liedrecitals in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland samen met de pianisten David Bollen en Pieter Grimbergen. Hij werkte met orkesten als het Nieuw Ensemble, het Gelders Orkest, the Holland Wind Players en het Mendelssohnorkest en dirigenten als Ed Spanjaard, Nicholas Mackeegan, Lawrence Renes, Jurjen Hempel en Rudolf Werthen.

Onlangs won Jan Willem de tweede prijs bij het Erna Spoorenberg Vocalisten Concours.